dimecres, 13 de juny del 2012

El rol dels mitjans de comunicació a l'educació

Els mitjans de comunicació tenen un paper molt important en el nostre dia a dia, tant que poden arribar a modificar allò que pensem, creiem i sabem. Per tant, com a futurs mestres, cal que ens plantegem quin rol han de tenir els mitjans de comunicació en l'educació. 

"Educar en l´us dels mitjans de comunicació" vs. "Utilitzar els mitjans de comunicació per educar"

Quan diem "Educar en l'ús dels mitjans de comunicació" crec que ens referim a una educació que contempli l'ensenyament-aprenentatge de l'ús dels mitjans de comunicació, és a dir, aprendre la utilitat que tenen. En canvi, quan diem "Utilitzar els mitjans de comunicació per educar" el que fem és utilitzar els mitjans de comunicació per aprendre els continguts de l'aula. Per exemple, si veiem una notícia al diari de molt interès pels alumnes pot servir per començar un projecte. La informació la podem extreure d'altres articles del diari, o mirar una entrevista a un expert que van fer fa uns dies per la televisió, buscar què trobem per internet, quines imatges veiem que hi estiguin relacionades....

Per tant, l'aprenentatge que crec que s'hauria de fer sobre l'ús dels mitjans de comunicació seria un aprenentatge relacionat amb l'experiència. El fet de viure que l'aprenentatge es pot fer a través dels mitjans de comunicació assegura també fomentar un cert criteri de cara a la triar quins són els mitjans dels que ens en podem fiar i de quins menys. Crec que és important que els nens aprenguin a tenir en compte que darrere dels mitjans de comunicació hi ha unes ideologies i que els mitjans intenten convèncer els receptors que aquelles idees que propaguen són les correctes.

Un exemple que crec que és molt clar perquè els alumnes s'adonin de les diferències entre les notícies segons quin mitjà de comunicació l'explica és amb el futbol, ja que és un tema proper a ells i fàcil d'entendre, ja que les ideologies es traduirien el aficionats a un equip o a un altre.

Com a exemple tenim els articles de Catalunya i els de Madrid explicant l'enfrontament de Mourinho i el de Tito Vilanova:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada