diumenge, 22 de gener del 2012

L'Entorn Personal d'Aprenentatge

El PLE o Entorn Personal d'Aprenentatge (Personal Learning Environment) és el conjunt de recursos que proporcionen a una persona informació i aprenentatges fora de l'educació formal, és a dir, fora de l'escola, fora de les institucions.

A partir del document Los Entornos de Aprendizaje (PLEs): una nueva manera de entender el aprendizaje* d'Adell Segura i Castañeda Quintero veiem que el PLE és diferent per cada persona, és a dir, cada persona rep unes informacions diferents i alhora cada persona tria quina és aquella informació que vol rebre. Ens diu també, que hi ha que creu que el PLE ens acosta a un "futuro de aprendizaje sin escuelas" i d'altres, com els autors i jo mateixa, creiem que és un complement a les aules.
Els autors també critiquen la manera com les noves tecnologies s'integren a l'escola. Les tecnologies de la informació i la comunicació han de suposar un canvi metodològic a l'escola, no s'han d'intentar acoblar a un mètode ja existent, creat en unes altres condicions.

Personalment, crec que és important treballar la formació d'un PLE a l'escola, per començar a diferenciar quines són les fonts fiables i les que no i conèixer tot el munt de xarxes que apareixen i saber introduir-se una xarxa social nova quan apareix.


El mapa conceptual que hi ha a continuació ensenya el meu propi PLE. Està principalment diferenciat en la cerca d'informació, la comunicació amb amics i companys i recursos per fer treballs.

Font de documentació:

Adell Segura, J. & Castañeda Quintero, L. (2010) "Los Entornos Personales de Aprendizaje (PLEs): una nueva manera de entender el aprendizaje". En Roig Vila, R & Fiorucci, M. (Eds.) Claves para la investigación en innovación y calidad educativas. La integración de las Tecnologías de la Información y la Comunicación y la Interculturalidad en las aulas. Stumenti di ricerca per l'innovaziones e la qualità in ámbito educativo. La Tecnologie dell'informazione e della Comunicaziones e l'interculturalità nella scuola. Alcot: Marfil - Roma TRE Universita degli studi Veure aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada